Individualaus konstitucinio skundo naujovė Lietuvoje – teoriniai ir praktiniai aspektai - Urbanavičius, Rokas; Vaicekauskas, Vytautas (Vilnius University Open Series, 2020)
Lietuvos Respublikoje keliais etapais, pirmiausia Konstitucijoje 2019 m. kovo 21 d. įtvirtinus individualaus konstitucinio skundo pagrindus ir įstatymuose 2019 m. liepos mėnesį nustačius šio skundo teikimo Konstituciniam Teismui reikalavimus bei skundo patenkinimo Konstituciniame Teisme pasekmes kitame teisme išnagrinėtos bylos (proceso joje) atnaujinimui, buvo sukurtas naujas „kompleksinis“ asmens konstitucinių teisių ir laisvių gynimo instrumentas (teisinė priemonė). Naujovės esmę sudaro Lenkijos Konstitucijoje numatytas modelis, t. y. asmens, kuris teisme išnaudojo įprastas konstitucinių teisių ir laisvių gynybos priemones, papildoma galimybė tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl tokio Seimo, Respublikos Prezidento ar Vyriausybės priimto teisės akto, kuris buvo pagrindas priimti asmeniui nepalankų galutinį neskundžiamą teismo sprendimą, atitikties Konstitucijai. Šios teisinės priemonės įtvirtinimas Lietuvos teisės sistemoje reiškia tolimesnę žmogaus teisių ir laisvių apsaugos plėtrą bei pastarajai būtino teisinės valstybės principo realizavimą aukštesniu lygmeniu. Todėl nagrinėjant konstitucinio skundo institutą atskleidžiami konstitucinio skundo modeliai, instituto įtvirtinimo specifika Lietuvoje Respublikoje bei tiriami praktiniai aspektai, analizuojant pirmuosius Konstituciniam Teismui pateiktus ir priimtus konstitucinius skundus.