Migrantų šeimų vaizdavimas akademinėse publikacijose: pavadinimas ir rėminimas - Juozeliūnienė, Irena; Bielevičiūtė, Indrė; Budginaitė-Mačkinė, Irma (Vilnius University Open Series, 2020)
Šiame skyriuje autoriai siekia ištirti, kaip migrantų šeimos yra pavadinamos ir rėminamos 2004-2017 metų Lietuvos mokslininkų publikacijose, paskelbtose Lietuvos ir tarptautinėse duomenų bazėse. Autoriai ketina atskleisti kaip tyrėjai vaizduoja šeiminių ribų pokyčius ir šeiminių ryšių takumą globalios migracijos kontekste. Taip pat, keliamas tikslas parodyti, kaip „pokyčiui“ suteikiamos reikšmės sudaro prielaidas migracijos šeimų „įprobleminimui“. Šiame skyriuje pristatoma akademinių publikacijų analizė buvo atlikta 2018-ųjų metų sausį-kovą. Tyrimas buvo Lietuvos mokslo tarybos finansuoto projekto „Globali migracija ir Lietuvos šeima: šeiminės praktikos, globos cirkuliacija ir sugrįžimo strategijos“ (2017-2019) sudedamoji dalis. Atlikta analizė parodė, kad Lietuvos mokslininkai vaizduoja migracijos šeimas kaip išskleistas erdvėje, takias, įtinklintas, gebančias išlikti, bet nesaugias dėl akistatos su rizika, kaip patiriančias „praradimus“ ir/ ar „laimėjimus“. Autoriai daro išvadą, kad šeimos ideologija rėmina mokslininkų pristatomus migracijos šeimų portretus, o šeimoms suteikiami vardai yra grindžiami įsivaizdavimu apie tai „kokia turėtų būti šeima“.
Keywords: Migracijos šeima; šeimos pavadinimas; šeimos rėminimas; šeimos įprobleminimas