Dirbtinio intelekto taikymas projektams valdyti: praktikų požiūris - Aleksandravičiūtė, Greta (Vilnius University Open Series, 2025)
Siekdamos efektyviai valdyti projektų procesus, organizacijos diegia dirbtinio intelekto (DI) sprendimus. Remiantis atliktais tyrimais, galima teigti, kad DI potencialas auga. Prognozuojama, kad 2030 m. 85 proc. projekto užduočių bus atliekama naudojant DI. Tai pagerins projektų sėkmės rodiklį iki 25 proc. (Nieto-Rodriguez &Vargas, 2023). Šio straipsnio tikslas – išanalizuoti DI taikymo projektinėje veikloje ypatumus. Tikslui pasiekti formuluojami uždaviniai: išanalizuoti DI pritaikymo projektams valdyti galimybes, nustatyti DI naudą projektinėje veikloje, ištirti DI integracijos į projektų valdymo procesus padėtį. Tikslui ir uždaviniams įgyvendinti taikomi kompleksiniai tyrimo metodai. Teorinėms įžvalgoms pristatyti pasitelkiama sisteminė ir lyginamoji užsienio mokslininkų darbų analizė. Žvalgomasis tyrimas įgyvendinamas atliekant anketinę apklausą. Atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad DI taikomas projektų planavimo ir įgyvendinimo etapuose atliekant išteklių planavimo, tvarkaraščių sudarymo užduotis ir valdant rizikas. DI suteikia galimybę planuoti ir kontroliuoti projekto eigą ir rizikas remiantis einamaisiais ir retrospektyviais duomenimis. DI taikymas leidžia prognozuoti tikslesnius rezultatus ir priimti tinkamiausius sprendimus. Organizacijos, taikydamos DI, susiduria su kliūtimis: personalo kvalifikacijos trūkumu, iš dalies pritaikyta infrastruktūra, neapibrėžtais DI naudojimo teisiniais ir etiniais klausimais. Visa tai lėtina DI pritaikomumą.