Teisinė aklavietė įmonėje: akcininkų ginčų sprendimo būdai - Dilytė, Simona; Juodikis, Domantas (Vilnius University Open Series, 2024)
Šiame darbe remiantis užsienio doktrina ir Lietuvos teismų praktika pateikiama teisinės aklavietės samprata, analizuojami teisminiai teisinės aklavietės sprendimo būdai, pateikiami dažniausiai akcininkų sutartyse numatomi sutartiniai jos sprendimo mechanizmai. Remiantis Lietuvos teismų išaiškinimais, aprašomas opciono ir preliminariosios sutarties santykis bei jų atskyrimo kriterijai. Taip pat analizuojamas laisvės sutarties principo veikimas akcininkų susitarimų ribose, remiantis Lietuvos teismų praktika ir lyginant su Italijos teismų pozicija. Aprašoma ir opciono praktinio įgyvendinamumo problematika, atsižvelgiant į nuosavybės neliečiamumo ir viešojo intereso kategorijas. Išanalizavus minėtus aspektus, darytina išvada, jog opciono sutartis gali būti įgyvendinta natūra, tačiau teismai nepateikia veiksmingų praktinių mechanizmų, kaip šalį priversti pasirašyti sutartį.