Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje teisinis reglamentavimas Lietuvoje - Matulevičiūtė, Laima; Grinkevič, Joanna (Vilnius University Open Series, 2024)
Darbe yra analizuojama smurto artimoje aplinkoje sąvoką, kokiais būdais ji pasireiškia. Tam pasitelkiama teismų praktika, teisės doktrina. Aptariama artimos aplinkos bei smurto samprata. Pastaroji suskirstoma į porūšius, kurie yra detalizuojami ir pateikiamos jų sąvokos, kaip jos suprantamos nurodytuose šaltiniuose. Taip pat aptariama ikiteisminio tyrimo pareigūnų kompetencija, jos reglamentavimas iki 2023 m. liepos 1 d. ir po šios datos. Pagrindinis skirtumas – nuo 2023 m. liepos 1 d. įsigaliojo smurto orderio institutas, kurio paskirtis yra efektyviai apsaugoti auką nuo jos smurtautojo. Papildomai, buvo nagrinėjamos skirtingų Europos šalių taikomos apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje prevencinės ir pagalbinės priemonės. Galiausiai darbe aptariamos smurto orderio perspektyvos, pagrindžiamas jo poreikis, aptariami trūkumai bei pateikiami siūlymai, kaip jo reguliavimas galėtų būti patobulintas.