Alfonso Nykos-Niliūno intelektinių nuostatų sluoksniai praėjusio šimtmečio šeštojo dešimtmečio pabaigos – devintojo dešimtmečio vidurio tekstuose, dienoraščiuose ir korespondencijoje - Blockutė, Emilija (Vilnius University Open Series, 2024)
Tekste tiriamos poeto Alfonso Nykos-Niliūno intelektinės nuostatos, kurios pradėjo formuotis dar praėjusio šimtmečio penktojo dešimtmečio kultūrinėje spaudoje, o aiškias formas įgijo šeštajame dešimtmetyje, leidžiant literatūrinį žurnalą „Literatūros lankai“. Intelektinių nuostatų ir jų paskatintų vertinimų Nyka-Niliūnas laikėsi ir vėlesniuose gyvenimo etapuose. Straipsnyje Nyka-Niliūnas matomas ne tik kaip poetas, vertėjas, bet ir aktyvus kultūrinio lauko, literatūros kanono formuotojas, pristatomi jo darbo principai. Į analizę įtraukiami ir Nykos-Niliūno „Dienoraščio fragmentai“, kuriuos siūloma traktuoti kaip autobiografinę konstrukciją. Straipsnyje taip pat pristatoma gyvenimo patirtis, kuri nepateko į Nykos-Niliūno publikuotą dienoraštį, leidžianti naujai pažvelgti į Nyką-Niliūną, jo kuriamą autoreprezentacinį vaizdinį.