Prostitution in Lithuania in 1935–1940 - Žuravliovaitė, Gintarė (Vilnius University Open Series, 2024)
Straipsnyje analizuojamos iki XX a. ketvirtojo dešimtmečio vidurio Lietuvoje vyravusios prostitucijos reglamentavimo ypatybės, tirta 1935 m. įvykdytų pertvarkų reikšmė. Tyrimas atskleidė, kad, prostitučių kontrolei išlikus, vis dėlto stengtasi sumažinti išnaudojimo veiksnį, numatyta baudžiamoji atsakomybė iš prostitucijos daugiausiai besipelniusiems viešnamių laikytojams ir sąvadautojams. Be to, pasitelkus baudžiamuosius įstatymus ir archyvinius dokumentus, tyrime nagrinėta teisėsaugos institucijų – policijos ir teismų darbo praktika prostitucijos bylose, paleistuvaujamųjų namų laikymo ir sąvadavimo aplinkybės bei prostitučių darbo ir gyvenimo sąlygos, jų kasdienio gyvenimo ypatybės.