How to turn a state into the tool of revolution: the creation of the Soviet Socialist Republic of Lithuania and Belarus in 1919 - Mickys, Paulius Julius (Vilnius University Open Series, 2024)
Lietuvos ir Baltarusijos Sovietų Socialistinė Respublika (LiBSSR) – vienas iš keisčiausių audringos XX a. pradžios Lietuvos istorijos tarpsnių. Šiame straipsnyje bandoma atsiplėšti nuo Litbelą supančių stereotipų, negebančių paaiškinti kai kurių sudėtingesnių trumpo marionetinės respublikos gyvavimo elementų. Sovietinė kvazivalstybė nagrinėjama visų pirma remiantis jai skirtu revoliucijos įrankio vaidmeniu. Galima nurodyti kelis būdus, kuriais bolševikinis sąjūdis tikėjosi pasinaudoti naujos sovietinės respublikos teritorija. Nors LiBSSR buvo kurta siekiant ją panaudoti tarptautinėje arenoje kaip Sovietų Rusijos diplomatinį ginklą, komunistų vadai netruko naujos sovietinės respublikos teritoriją panaudoti savo strateginiams, kariniams ir ekonominiams tikslams. Šių tikslų siekimas buvo visiškai nesuderinamas su vietinių gyventojų interesais, tačiau pagal specifinę komunistinę mąstyseną, traktuojančią politinius vienetus išimtinai kaip daugialypius revoliucijos įrankius, visos vietinės problemos nublankdavo prieš daug svarbesnį revoliucijos pergalės tikslą.