Pažeidžiamumo indekso pritaikymas antropologinėje medžiagoje: du XVII–XVIII a. Vilniaus atvejai - Paliulytė, Emilija (Vilnius University Open Series, 2024)
XXI a. buvo sukurtas naujas archeologinių populiacijų streso ir pažeidžiamumo matavimo metodas – pažeidžiamumo indeksas SFI (angl. Skeletal Frailty Index), kuris skirtas individų sveikatos lygiui nustatyti. Nors SFI gali suteikti informacijos įvairiais tyrėjams aktualiais klausimais, jis vis dar nėra plačiai naudojamas bioarcheologiniuose tyrimuose. Šis metodas taikomas vos kelių užsienio šalių tyrėjų mokslo darbuose, siekiančiuose pritaikyti pažeidžiamumo indeksą geriau pažinti praeities visuomenes. Lietuvoje pažeidžiamumo indeksas ar jo pritaikymas bioarcheologiniuose tyrimuose vis dar nebuvo analizuotas. Dėl šios priežasties straipsnyje nagrinėjamas SFI pritaikymas antropologinėje medžiagoje analizuojant dvi skirtingas XVII–XVIII a. Vilniaus bendruomenes (Algirdo g. 48C ir Subačiaus g. 7).