Sovietinės gamyklos kasdienybė: „Elfos“ radijo imtuvų gamyklos atvejis (XX a. 7–9 dešimtmečiais) - Mikalajūnaitė, Ieva (Vilnius University Open Series, 2024)
Šio tyrimo metu atidžiau žvelgiama, kaip sovietų darbininkai gyveno ir prisitaikė prie pokyčių, derindami asmenines ambicijas su ekonominio ir ideologinio plano nuostatais. Tyrinėjama kasdienybė apima darbininko santykį su gamykla, jos vaidmenį darbininko gyvenime. Darbe analizuojami deficitinės ekonomikos padariniai, spekuliacijos ir nešimai, kurie prisidėdavo prie kasdienybės kūrimo. Darbe atskleidžiama, kaip socialistinių idealų, planų ir vizijų įgyvendinimas atrodė paprasto „Elfos“ radijo imtuvų gamyklos darbininko akimis. Daugiausia dėmesio skiriama darbininkų kasdienybei, atskleidžiant tikrąją gamykloje dirbusių žmonių patirtį, tipiškas ir netipiškas praktikas.