Sankcijų poveikis komerciniam arbitražui - Zenevičius, Nortautas; Zokaitė, Justina (Vilnius University Open Series, 2024)
Sankcijų poveikis komerciniam arbitražui. Justina Zokaitė. Nortautas Zenevičius. Šiame mokslo darbe yra analizuojami galimi sankcijų padariniai komerciniam arbitražui. Tyrimo metu analizuojama, ar sankcijų poveikis turi poveikį arbitražo ginčo inicijavimui, arbitruotinumui, taikytinai teisei ir arbitražo teismo sprendimo vykdymui (pastarąjį analizuojant santykyje su viešąja tvarka). Straipsnyje daroma prielaida, kad sankcijos nedaro poveikio ginčo inicijavimui ir, įprastai, arbitruotinumui. Vis tik, sankcijos gali turėti įtakos taikytinai teisei – arbitras, nagrinėjantis šalių ginčą, tikėtina, negali nepaisyti taikytinų sankcijų, sudarančių imperatyvias normas. Taip pat sankcijų nepaisymas gali lemti ir tarptautinės viešosios tvarkos pažeidimą. Tačiau pastaruoju atveju neabejotinos tarptautinės viešosios tvarkos dalimi pripažįstamos tik Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos taikomos sankcijos. Tuo tarpu pavienių valstybių ar net Europos Sąjungos taikytinos sankcijos nebūtinai atitiks tarptautinę viešąją tvarką.