Kripto turto apmokestinimo vertinimas ir problematika - Remeika, Robertas; Grigonis, Šarūnas (Vilnius University Open Series, 2024)
Moksliniame straipsnyje išsamiai įvertinamas dabartinis kripto turto mokestinis reguliavimas Lietuvoje bei Europos Sąjungos bei tarptautinėje teisėje. Atkreipiamas dėmesys ir vertinami su mokesčių reglamentavimu susiję problematiniai aspektai. Tyrimas pradedamas pateikiant kripto valiutų rinkos vystymosi Lietuvoje statistiką, aptariamas dabartinis apmokestinimo modelis. Antroje darbo dalyje aprašomas dabartinis kripto turto apmokestinimo modelis, pateikiami probleminiai su kripto turto apmokestinimu susiję aspektai, susiję su individualios veiklos reglamentavimu, apmokestinimo momentu, kripto turto išgavimu. Trečioje darbo dalyje aprašoma su kripto turto apmokestinimu susijusi Europos Sąjungos teisė, aptariamos Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos gairės. Populiarėjanti kripto turto, kaip investicijos priemonės forma, privertė reaguoti ir valstybines institucijas – Lietuvos Respublikos valstybinė mokesčių inspekcija aiškiai nurodo apmokestinimo kriterijus bei mokestines prievoles, o Europos Teisingumo Teismo sprendimu kripto valiutos prilygintos įprastoms valiutoms, kurioms taikomi tokie patys mokesčiai. Kripto turto apmokestinimas kelia ir tam tikrus probleminius aspektus dėl individualios veiklos ir atsitiktinių kripto sandorių sampratos, tinkamo duomenų rinkimo, dėl to yra tam tikrų aspektų, dėl kurių institucijos Lietuvos ar Europos Sąjungos mastu galėtų imtis papildomų priemonių.