Darbuotojų akcijų opcionai: realizavimas, apmokestinimas ir jų perspektyvos Lietuvoje - Tamulionytė, Luka; Tamašauskas, Nedas (Vilnius University Open Series, 2024)
Šiame kursiniame darbe analizuojamas darbuotojų akcijų opcionų įgyvendinimas, apmokestinimas ir perspektyvos, nagrinėjant esamą teisinį reglamentavimą bei praktinius įgyvendinimo pavyzdžius. Be kita ko, aiškinama darbuotojų akcijų opciono samprata, apžvelgiamos kylančios problemos dėl sąvokos neįtvirtinimo teisės aktuose. Taip pat nagrinėjamas šio instituto suvokimas civilinės ir mokesčių teisės požiūriu, turintis įtakos teisingam akcijų opciono realizavimui praktikoje. Darbe analizuojami įstatymų leidėjo priimti įstatymų pakeitimai, lemiantys akcijų opciono realizavimo ir apmokestinimo pokyčius bei ypatumus: privilegijuotų akcijų instituto liberalizavimas ir gyventojų pajamų mokesčio lengvatos, suteikiamos atitinkant nustatytas sąlygas, įtvirtinimas. Šių įstatymų pakeitimų analizė leidžia apžvelgti darbuotojų akcijų opciono patrauklumą ir kylančias problemas, su kuriomis susidurs darbdaviai ir darbuotojai. Kursiniame darbe, be kita ko, trumpai apžvelgiamos darbuotojų akcijų opciono perspektyvos Lietuvoje.