Tradicinis baltų ir slavų pasa ulėvaizdis. Kognityvinių lyginamųjų tyrimų projektas - Niebrzegowska-Bartmińska, Stanisława (Vilnius University Open Series, 2021)
`Autorė pristato baltų ir slavų tautų liaudies kalbose susiformavusių vertybių tyrimą, atliekamą vykdant projektą ETNOEURO JOS ir grindžiamą Liublino Liaudies stereotipų ir simbolių žodyno (le. Słownika stereotypów i symboli ludowych), kurio tikslas – atkurti lenkų sąmonėje glūdintį liaudiškąjį pasaulio ir žmogaus vaizdą, metodologija. Remiantis slavų ir baltų tradicijų ekspertų apklausos duomenimis galima sudaryti pagrindinių slavų ir baltų vertybių rinkinius: slavų – SVEIKATA ir GYVYBĖ, ŠEIMA ir GIMINĖ, NAMAI, ŽEMĖ, DARBAS ir DARBŠTUMAS, MEILĖ, GROŽIS, LAIMĖ, IŠMINTIS, NUOŠIRDUMAS, TEISINGUMAS, IŠTIKIMYBĖ, SĄŽININGUMAS, LAISVĖ, GARBĖ, TIKĖJIMAS / religija ir DIEVAS, baltų – ŽEMĖ , DUONA, DARBAS, ŠEIMA, NAMAI. Projekto ETNOEURO JOS tikslas – atkurti keturių slavams ir baltams bendrų vertybių (ŽEMĖ, DARBAS, ŠEIMA, NAMAI ) kognityvinį vaizdą: pirmiausia parengti jų lyginamuosius aprašus, palyginti pasirinktus konceptus ir galiausiai jų pagrindu nustatyti semantinius invariantus. Sugretinus aprašus, parengtus vykdant projektą, ir EURO JOS projekto rezultatus atsiras galimybė patvirtinti arba paneigti kultūros tyrėjų tezę, kad slavų ir baltų kalbinės bendruomenės yra kur kas artimesnės liaudies, o ne elito ar valstybės lygmeniu.