The Perception of Neighbour in CMLL Publicistics - Vaičiulytė-Semėnienė, Loreta (Vilnius University Open Series, 2021)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest pojęcie sąsiada, bazujące na formach rzeczownika kaimynas ‘sąsiad’. Strukturalne podejście do znaczenia łączy się tu z kognitywnym. W oparciu o materiały publicystyczne zawarte w Korpusie tekstów współczesnego języka litewskiego, omówiono, jak użytkownik współczesnego języka litewskiego postrzega sąsiada. Badania wykazały, że sąsiad jest osobą doświadczającą określonego stanu psychicznego, która, (nie)przychylnie reagując na otoczenie, na stosunkowo niewielkiej przestrzeni w taki lub inny sposób oddziałuje na innego. Emocjonalnie nacechowane działanie ukazuje dwojakiego sąsiada: obok którego jest dobrze resp. źle mieszkać. Okazało się, że w postrzeganiu sąsiada ważna jest bliskość, według której rozróżnia się względnie bliskiego > dalekiego sąsiada; co więcej, z bliskością wiążą się różnice gradacyjne pojęć swój > obcy.