Analysis of Linguo-cultural Picture of LIE in Systemic Data - Snukiškienė, Irena (Vilnius University Open Series, 2021)
Straipsnyje siekiama rekonstruoti melo vaizdą lietuvių kalbos leksikografiniuose šaltiniuose. Straipsnio tikslas – remiantis išsamia leksikografinių duomenų (žodyninių definicijų ir jas iliustruojančių sakinių, etimologinių duomenų, frazeologijos, vedinių, sinonimų, antonimų) analize parodyti, koks melo vaizdas įsitvirtinęs lietuvių kalbos pasaulėvaizdyje. Tyrimas atliktas remiantis Liublino etnolingvistinės mokyklos pradininko Jerzy’io Bartmińskio pasiūlyta kalbos pasaulėvaizdžio atkūrimo metodologija. Atliekant analizę atskleista melo bazinė reikšmė ir periferiniai reikšmės profiliai. Melo reikšmių analizė išryškino du semantinius sluoksnius: sinchroninį ir diachroninį. Diachroninis lygmuo perteikia reikšmės genezę ir semantinę žodžio plėtrą. Sinchroninis sluoksnis atskleidžia šiuolaikines sąvokos reikšmes. Išsami leksikografinių duomenų analizė leido rekonstruoti kognityvinę melo definiciją lietuvių pasaulėvaizdyje.