Miejsce wyobrażeń o narodach i państwach w aksjosferze kultury - Niewiara, Aleksandra (Vilnius University Open Series, 2021)
W artykule rozważa się zagadnienia wartościującego konstruowania wyobrażeń o narodach pod kątem zastosowania w nich opisanej przez polskiego prekursora badań imagologicznych, Jana Stanisława Bystronia, zasady „środkowości”, zgodnej ze schematem poznawczym ‘ja najpierw’. Poszukuje się także dowodów na obecność wartościowania przez odniesienie do dobra bezwzględnego (bonum simpliciter św. Tomasza z Akwinu) a także przez zastosowanie Maksa Schelera reguły ordo amoris.