Emocijų atpažinimas taikant dirbtinius neuroninius tinklus - Belova, Alina (Vilnius University Open Series, 2021)
Šiame straipsnyje pristatoma dirbtinių neuroninių tinklų, skirtų emocijų atpažinimui dialogų tekste, apžvalga ir lyginamoji analizė. Dialogų tekstas analizuojamas taikant įprastinius rekurentinius neuroninius tinklus, tačiau didžiausias dėmesys skiriamas DialogueGCN taikymui. DialogueGCN pagalba modeliuojamas pokalbio emocinis kontekstas, turintis įtakos emocijų klasifikavimui. Straipsnyje pateikiami dviejų duomenų aibių (IEMOCAP, MELD) emocijų atpažinimo rezultatai, kurie tik dalinai patvirtina DialogueGCN taikymo pranašumus. Išdėstomi galimi rezultatų paaiškinimai bei tolimesnių darbų alternatyvos.