Kas atsakingas už švarius vandenynus? - Bagdonaitė, Gretė; Chaker, Leila Abi (Vilnius University Open Series, 2020)
Vandenynai kuo toliau tuo labiau yra teršiami žmonių išmetamomis plastiko atliekomis. Neribojamas plastiko gaminių gaminimas bei vartojimas daro didelę neigiamą įtaką ne tik pasaulio plaučiams – vandenynams, bet ir žmonių sveikatai. Vandenynų užterštumas plastiku sukeliamas dėl žmonių vykdomos veiklos, ypatingai dėl veiklos sausumoje. Todėl šiame straipsnyje aptariama du pagrindiai aspektai, kuriais turėtų būti kovojama su šia taršos problema. Pirmiausia, nagrinėjamas egzistuojantis tarptautinis reguliavimas, nukreiptas prieš atliekų iš sausumos patekimą į vandenynų aplinką, pabrėžiamas jo neefektyvumas ir trūkumai, tuo pačiu siūlant kokius sprendimus tarptautinėje arenoje reikėtų priimti. Antra, aptariami būdai, kuriais remiantis galėtų būti mažinamas plastiko atliekų atsiradimo kiekis, sukeliant teigiamus padarinius ne tik vandenynų ekosistemai, bet ir valstybių ekonomikoms.