Motinystė, tėvystė ir migracija akademinėse publikacijose: kas yra „įprobleminama“? - Juozeliūnienė, Irena; Bielevičiūtė, Indrė; Budginaitė-Mačkinė, Irma (Vilnius University Open Series, 2020)
Šiame skyriuje analizuojamas motinystės ir tėvystės vaizdavimas Lietuvos mokslininkų publikacijose, siekiant ištirti kaip akademiniame diskurse reprezentuojamos vaikų auginimo praktikos migracijos kontekste. Skyriuje remiamasi 2004–2017 metais paskelbtų Lietuvos mokslininkų publikacijų analize, atlikta 2018-ųjų metų sausį–kovą, įgyvendinant Lietuvos mokslo tarybos finansuotą projektą „Globali migracija ir Lietuvos šeima: šeiminės praktikos, globos cirkuliacija ir sugrįžimo strategijos“ (2017-2019). Motinystės ir tėvystės vaizdavimas analizuojamas tėvams ir vaikams kartu gyvenant užsienyje, šeimai grįžus iš emigracijos į Lietuvą ir šeimos nariams gyvenant skirtingose šalyse. Analizė atskleidžia, kaip žemo mobilumo diskurse įtvirtintas šeiminio gyvenimo supratimas apsprendžia motinystės ir tėvystės migracijoje „įprobleminimą“ Lietuvos mokslininkų darbuose.