Subjekto 2FA skaitmeninio autentifikavimo prie kritinės infrastruktūros informacinės sistemos struktūrizuotas vertinimas - Jurgilas, Konstantinas (Vilnius University Open Series, 2021)
Ypatingos svarbos (kitaip – kritinės) infrastruktūros informacinės sistemos apima svarbiausias visuomenės funkcionavimo sritis, reikalingas įvairių paslaugų teikimui. Šioms sistemoms egzistuoja vis didesnė grėsmė tapti skaitmeninių nusikaltimų ir atakų taikiniu, kadangi jos yra kertinės tiek valstybės, tiek visuomenės atžvilgiu. Viena iš svarbiausių priežasčių, sukeliančių grėsmę šių sistemų saugumui, yra silpna nuotolinės prieigos kontrolė – sistemos naudotojo tapatybės valdymas. Šiame straipsnyje pateikiamas pasiūlytas dviejų faktorių (2FA) skaitmeninio autentifikavimo metodas nuotolinei prieigai prie kritinės infrastruktūros informacinės sistemos ir jo struktūrizuotas kokybinių charakteristikų tyrimas bei vertinimas. Tyrimas buvo atliktas dviem etapais: 1) tiriamos metodo charakteristikos panaudojamumo, dislokavimo ir saugumo kategorijose; 2) atliekama lyginamoji tyrimo rezultatų analizė su kitų mokslininkų siūlomais metodais, šiam tikslui panaudojant skaitinį kokybinių charakteristikų vertinimo metodą. Tyrimo rezultatų pagrindu buvo nustatyta, kad siūlomas autentifikavimo metodas yra kokybiškesnis vertintų kategorijų visumos atžvilgiu.
Keywords: none