Vilniaus universiteto priėmimo rodiklių analizė ir prognozavimas (XXI a., I ketvirtis) - Jokubaitis, Martynas; Belovas, Igoris (Vilnius University Open Series, 2025)
Aukštasis mokslas yra vienas iš svarbesnių veiksnių, teikiančių ne tik asmeninę naudą, bet ir prisidedančių prie geresnės, sveikesnės visuomenės kūrimo. Lietuvoje aukštojo mokslo prieinamumui išaugus, šalis tapo viena labiausiai išsilavinusių visoje Europos Sąjungoje. Ženklus universitetų studentų skaičius mažėjimas 2021–2022 metais stabilizavosi ir pradėjo rodyti teigiamą dinamiką. Vilniaus universitete, kurį pasirenka didžiausia stojančiųjų į universitetus dalis (2023–2024 metais jį sudarė 42–43 %), nuo 2023 metų priimtųjų studijuoti skaičius tik augo ir 2024 metais Vilniaus universitete studijas pradėjo didžiausias per 2019–2024 metų laikotarpį pirmakursių skaičius. Darbe nagrinėjami Vilniaus universiteto XXI amžiaus pirmo ketvirčio priėmimo rodikliai. Galimų ateities tendencijų įvertinimui bei analizei yra taikomas ARIMA modelis. Prognozės rezultatai rodo, kad stojančiųjų rodiklis išliks stabilus. Taip pat darbe nustatoma, jog ARIMA modelis tiksliau įvertina stojančiųjų skaičių už anksčiau naudotą AR modelį.