Optinio neuromielito spektro sutrikimas – atvejo analizė - Sėdžius, Paulius; Šataitė, Gintarė; Gleiznienė, Rymantė; Musneckienė, Dalia (Neurologijos seminarai, 2024)
Optinio neuromielito spektro sutrikimas – reta uždegiminė demielinizuojanti centrinės nervų sistemos liga, pažeidžianti regos nervus ir nugaros smegenis. Liga diagnozuojama remiantis tarptautiniais optinio neuromielito spektro sutrikimų komisijos diagnostiniais kriterijais. Šis straipsnis pristato atvejį vyro, kuriam pasireiškė abipusis aklumas ir ūmus kojų nevaldymas. Galvos ir nugaros smegenų magnetinio rezonanso tomografijos tyrimu aptikti pokyčiai buvo būdingi skersiniam mielitui ir abipusiam optiniam neuritui. Serumo tyrime teigiamų antikūnų prieš akvaporiną-4 nerasta. Remiantis tarptautiniais optinio neuromielito spektro sutrikimų komisijos diagnostiniais kriterijais buvo nustatyta diagnozė – optinio neuromielito spektro sutrikimas – ir paskirtas imunosupresinis gydymas intraveniniu metilprednizolonu penkias dienas, vėliau skirtas prednizolonas tabletėmis. Pristatytas klinikinis atvejis parodė, kaip svarbu vertinti klinikinius simptomus, galvos ir nugaros smegenų vaizdinius tyrimus nustatant optinio neuromielito spektro sutrikimą esant neigiamiems akvaporino-4 antikūnams serume.
Keywords: optinio neuromielito spektro sutrikimas; akvaporino-4 antikūnai