Pogimdyminės depresijos gydymas neurosteroidais - Stankevičiūtė, Reda; Strumila, Robertas (Neurologijos seminarai, 2024)
Neurosteroidai, tokie kaip alopregnanolonas, tai daugiausia centrinėje nervų sistemoje sintetinamos medžiagos, kurios daro įtaką smegenyse vykstantiems procesams. Neurosteroidų kiekio svyravimai gali nulemti padidėjusį nerimą, taip pat jautrumą. Reikšmingas neurosteroidų sintezės sumažėjimas dažniausiai pasireiškia perimenstruaciniu laikotarpiu ir pogimdyminiu laikotarpiu, kai būna labai maži progesterono kiekiai. Manoma, kad neurosteroidų trūkumas organizme yra viena iš pagrindinių pogimdyminės depresijos išsivystymo priežasčių. Pogimdyminė depresija (PGD) – tai depresijos forma, išsivystanti moterims postnataliniu laikotarpiu. Buvo atlikti klinikiniai tyrimai, kurių rezultatai parodė, kad breksanolonas (vandeninė alopregnanolono formulė) yra efektyvus gydant pogimdyminę depresiją. Remiantis HAMD-17 depresijos skalės vertinimu, moterys, sirgusios PGD ir gydytos neurosteroidais injekcijomis, efektyviau ir greičiau pasiekė pogimdyminės depresijos remisiją nei tos, kurios buvo placebo grupėje. Vėliau buvo atlikti tyrimai ir skyrus neurosteroidų tablečių forma (zaranolono), šių tyrimų rezultatai taip pat parodė palankias pogimdyminės depresijos išeitis. Gydymo metu pacientėms, skyrus neurosteroidų tiek injekcijų, tiek tablečių forma, pasireiškė sąlyginai nedaug ir nepavojingų šalutinių poveikių, o tai leidžia daryti prielaidą, kad neurosteroidų nauda gydant PGD yra didesnė nei žala ir galbūt turėtų būti apsvarstyta ir neurosteroidai įtraukti į Europos psichiatrijos praktiką.
Keywords: neurosteroidai; neuroaktyvūs streroidai; pogimdyminė depresija; alopregnanolonas; breksanolonas