Psichikos sutrikimų simptomai, sergant Alzheimerio liga - Vegytė, J.; Podėnė, R.; Dlugauskas, E.; Vaitkevičius, A. (Neurologijos seminarai, 2024)
Alzheimerio liga – viena iš dažniausių neurodegeneracinių ligų tarp vyresnių žmonių, pasireiškianti pažintinių (kognityvinių) funkcijų blogėjimu, sutrikusia kasdiene veikla ir progresuojančia galvos smegenų žievės neuronų degeneracija. Net iki 90 % Alzheimerio liga sergančių pacientų skirtingose ligos stadijose išsivysto psichikos ir elgesio sutrikimų simptomai. Kai kuriais atvejais minėti simptomai pasireiškia anksčiau už kognityvinius. Psichikos ir elgesio sutrikimų simptomai blogina pacientų apsitarnavimo funkciją, savarankiškumą, gyvenimo kokybę, gebėjimą socializuotis, todėl svarbu juos tinkamai diagnozuoti ir gydyti. Diagnozuojant Alzheimerio ligą, būtina įvertinti ne tik kognityvines funkcijas, bet ir psichikos bei elgesio sutrikimų simptomus, diferencijuoti juos su pirminėmis psichiatrinėmis patologijomis, įvertinti ir kaip Alzheimerio ligos rizikos veiksnius. Nepaisant daugybės atliktų tyrimų, psichikos ir elgesio sutrikimų simptomų patogenezė nėra tiksliai išaiškinta, tad skiriamas gydymas ne visada yra veiksmingas. Psichikos ir elgesio sutrikimų simptomus rekomenduojama koreguoti pasitelkiant kombinuotą strategiją, taikant farmakologines priemones – literatūroje aprašytus efektyvius medikamentinio gydymo metodus, derinant juos su nefarmakologinėmis priemonėmis.
Keywords: psichikos sutrikimų simptomai; Alzheimerio liga