Kuo sirgo Friedrich Nietzsche? - Žilinskas, E. (Neurologijos seminarai, 2023)
Santrauka. Įvadas. Friedrich Nietzsche (1844-1900) - vienas žymiausių moderniųjų filosofų.Nuo pat vaikystės F. Nietzsche kentė stiprius galvos skausmus, būdamas 30-ties apako dešine akimi, o 44-erių patyrė nervinį išsekimą, po kurio tapo priklausomas nuo kitų. Nors ilgą laiką F. Nietzsche sveikatos problemų priežastimi laikytas neurosifilis, pastaruoju metu šią hipotezę keičia kitos.Tiriamieji ir tyrimo metodai. Išanalizuoti gausūs F. Nietzsche draugams adresuoti laiškai, draugų ir šeimos narių atsiminimai, gydžiusių gydytojų medicininiai išrašai. Remiantis pirminiais šaltiniais, retrospektyviai pateikiama F. Nietzsche gyvenimo anamnezė. Taip pat išanalizuoti antriniai straipsniai, kuriuose diskutuojama apie galimas F. Nietzsche kamavusias ligas, pateikiamos pagrindinės hipotezės, supažindinama su hipotezių privalumais ir trūkumais.Rezultatai. Neurosifilio diagnozė daugelio autorių atmetama. Siūlomos kitos F. Nietzsche kamavusių ligų priežastys: frontotemporalinė demencija, intrakranijinis navikas, MELAS sindromas, CADASIL.Išvados. Nepaisant detalios galimų susirgimų analizės, tiksli F. Nietzsche ligos (-ų) diagnozė lieka neaiški.
Keywords: CADASIL; MELAS; frontotemporalinė demencija; Nietzsche; neurosifilis