Ūminė smegenų edema: letali neurologinė komplikacija, sergant COVID-19 infekcija. Klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga - Puodžiūnaitė, M.; Sadeckaitė, R.; Čikotienė, A. (Neurologijos seminarai, 2023)
Įvadas. Nervų sistemos pažeidimas, sergant COVID-19, gali atsirasti dėl tiesioginio viruso poveikio nervinėms struktūroms arba dėl imuninės sistemos aktyvacijos infekcijos metu. Išskiriamos dažniausios neurologinės komplikacijos, kurios gali išsivystyti esant sunkiai ligos eigai: smegenų edema, neuronų degeneracija, encefalitas, ūminis diseminuojantis encefalomielitas, Guillain-Barre sindromas, Bickerstaff’ encefalitas, Miller-Fisher sindromas, polineuritas, toksinė encefalopatija, insultai.Atvejo aprašymas. Pristatome klinikinį atvejį apie 40 metų paciento COVID-19 infekcijos eigą. Pacientas vartojo tik priešhipertenzinius vaistus, kitų gretutinių ligų neturėjo. Stacionarizuotas dėl SARS-CoV-2 sukeltos abipusės pneumonijos, išsivysčiusio ūminio respiracinio distreso sindromo ir atsiradusio deguonies poreikio. Po kelių dienų paciento būklė blogėjo, ryškėjo kvėpavimo funkcijos nepakankamumas ir įvyko traukuliųų priepuolis su išliekančiu sąmonės sutrikimu. Atlikus galvos smegenų KT tyrimą, buvo rasta subarachnoidinės hemoragijos požymių abipus ir difuzinė smegenų edema, galimai išsivysčiusi dėl sunkios COVID-19 infekcijos eigos.Aptarimas. Nervų sistemos pažeidimą COVID-19 infekcijos metu lemia daug patofiziologinių mechanizmų: ACE-2 receptorių pažeidimas, citokinų audra, hipoksija, kraujo ir smegenų barjero funkcijos sutrikimas ir besivystantis CNS uždegimas. Neurologinių simptomų išreikštumas priklauso nuo COVID-19 infekcijos sunkumo ir gali varijuoti nuo asimptomės infekcijos ir vėliau atsirandančių neurologinių nusiskundimų iki sunkių ir letalių komplikacijų. Mūsų aprašytu atveju staigų CNS pažeidimą su difuzine smegenų edema galimai lėmė SARS-CoV-2 sukeltas kraujagyslių endotelio pažeidimas, citokinų audra ir imuninės sistemos aktyvacijos nulemtas dauginis organų pažeidimas bei hipoksija dėl ryškios plaučių audinio disfunkcijos.
Keywords: SARS-CoV-2; COVID-19; neurologinės komplikacijos; smegenų edema