Sirtuino 1 (SIRT1) geno polimorfizmų įtaka hipofizės adenomų vystymuisi. Literatūros apžvalga - Morkūnaitė , G.; Glebauskienė , B.; Liutkevičienė , R. (Neurologijos seminarai, 2018)
Hipofizė yra maža, tačiau svarbi žmogaus vidaus sekrecijos liauka, kuri reguliuoja kitų liaukų hormoninę veiklą. Lokalizuota pleištakaulio srityje, hipofizės adenoma (HA) yra viena iš dažniausiai pasitaikančių galvos smegenų auglių. Pastaruoju metu atlikta nemažai tyrimų, aiškinantis galimas HA atsiradimo priežastis, tačiau tikslūs veiksniai vis dar nenustatyti. Vieni svarbiausių yra genetiniai veiksniai, lemiantys navikų atsiradimą. Vienas iš jų galėtų būti SIRT1 genas, kuris yra svarbus organizmo metabolinių procesų reguliavime ir turi nemažą įtaką navikų atsiradimui.Šiame straipsnyje apžvelgsime HA klasifikacijos naujoves, etiologiją, patogenezę, SIRT1 polimorfizmus, jų reikšmę HA atsiradimui.
Keywords: hipofizės adenoma; sirtuinų šeima; SIRT1 genas