Kriptogeninis jauno amžiaus insultas ir kanapių vartojimas: atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga - Atkočiūnas , A.; Jasionis , A.; Lengvenis , G.; Badaras , R.; Ryliškienė , K. (Neurologijos seminarai, 2019)
Pasaulyje apie 10 % visų išeminių insultų įvyksta jaunesniems nei 50 m. žmonėms – tai vadinama jauno amžiaus arba ankstyvuoju insultu. Šioje ligonių populiacijoje išlieka itin didelis skaičius kriptogeninių insultų, kai etiologija nenustatoma arba identifikuojamos kelios galimos priežastys, arba jų tiksli reikšmė nėra visiškai aiški, pavyzdžiui, atvira ovalinė anga. Viena iš galimų dažnėjančio ankstyvo insulto priežasčių – augantis psichoaktyvių medžiagų vartojimo mastas. Dažniausiai pasaulyje ir Lietuvoje vartojama psichoaktyvi medžiaga yra kanapės, taip pat labai didėja sintetinių kanabinoidų (populiariai angl. „spice“) vartojimas, kuris visuomenėje dažnai laikomas nepavojingu atsipalaidavimo būdu. Pirmasis židininio neurologinio deficito atvejis, susijęs su kanapių vartojimu, aprašytas dar prieš penkis dešimtmečius. Yra iškeltos kelios hipotezės, kurios galėtų paaiškinti kanapių ar sintetinių kanabinoidų vartojimo įtaką insulto etiologijai, tačiau jas įrodyti yra sudėtinga. Šiame straipsnyje aprašome kriptogeninio jauno amžiaus insulto atvejį ir apžvelgiame literatūrą apie kanapių bei sintetinių kanabinoidų vartojimo ryšį su insultu.
Keywords: kriptogeninis jauno amžiaus insultas; kanapės; sintetiniai kanabinoidai; atvira ovalinė anga