Galvos smegenų traumos žymenys. Literatūros apžvalga - Šmigelskytė , A.; Remenčiūtė , M.; Ragaišis , V. (Neurologijos seminarai, 2019)
Galvos smegenų trauma (GST) – tai struktūriniai pažeidimai ir (ar) smegenų funkcionavimo sutrikdymai dėl išorinės jėgos poveikio, kuri sukelia bent vieną ūminį simptomą arba kliniškai reikšmingą šio (-ių) simptomo (-ų) pablogėjimą iš karto po įvykio: sąmonės praradimą, atminties sutrikimą apie iš karto po traumos ar prieš buvusius įvykius, psichinės būklės pokyčius traumos metu ir tam tikrus neurologinius požymius. Galvos kompiuterinė tomografija (KT) yra greitai atliekamas tyrimas, galintis nustatyti daugumą gyvybei pavojingų ir chirurginiu būdu gydomų būklių. Nors yra sudarytos galvos KT atlikimo dėl GST gairės, tačiau šio tyrimo taikymas skubios pagalbos skyriuose vis dar išlieka per dažnas dėl įtariamų lengvų GST. Norint išvengti nereikalingų KT, greitai ir efektyviai diagnozuoti GST, nustatyti jos sunkumą ir prognozuoti tolimesnę eigą, vis daugiau nagrinėjami trauminio smegenų pažeidimo žymenys. 2013 m. Skandinavijos neurotraumos komitetas (angl. Scandinavian Neurotrauma Committee) į lengvos GST diagnostikos gaires įtraukė žymens S-100 kalcio jonus surišančio baltymo β tyrimą kraujyje. 2018 m. vasario mėnesį JAV Maisto ir vaistų administracija (angl. Food and Drug Administration) patvirtino glijos skaidulinio rūgštinio baltymo ir ubikvitino C-galo hidrolazės L1 derinio naudojimą lengvos GST atveju. Tyrinėjami ir įvairūs kiti trauminio smegenų pažeidimo žymenys, tačiau jie kol kas nėra taikomi medicininėje praktikoje.
Keywords: galvos smegenų trauma; kompiuterinė tomografija; žymenys; ubikvitino C-galo hidrolazė L1; glijos skaidulinis audinių proteinas; S-100 kalcio jonus surišantis baltymas β; neuronams specifinė enolazė; pagrindinis mielino baltymas; Tau baltymas