Naujagimio smegenų infarktas. Klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga - Jakuškienė , R.; Joneliūnaitė , V.; Jucevičiūtė , U. (Neurologijos seminarai, 2019)
Įvadas. Naujagimio smegenų infarktas, arba perinatalinis insultas (PI), – tai ūminis naujagimio smegenų kraujotakos sutrikimas, diagnozuojamas nuo 28-osios gestacinės savaitės ir per pirmąsias 28 dienas po gimimo su neurologine simptomatika arba be jos. Ši patologija pasireiškia tik 1 iš 1600-4000 naujagimių, tačiau, lyginant su vyresniais vaikais, – net 6 kartus dažniau. Dėl nespecifinės neurologinės simptomatikos PI diagnostika naujagimiams yra sudėtinga, todėl būtina išsiaiškinti bet kokios neurologinės simptomatikos (traukulių, raumenų tonuso pakitimų ar asimetrijos, pirminių refleksų išryškėjimo, susilpnėjimo ar išnykimo) kilmę. Pagal naujausius literatūros šaltinius du trečdaliai insultą patyrusių naujagimių turi ryškių neurologinių ir judesio sutrikimų.Atvejo pristatymas. Šiame straipsnyje aprašomas naujagimio smegenų išeminio infarkto atvejis, apimantis dešiniosios vidinės miego arterijos baseiną. Pažaida išsivystė per pirmąsias 12-24 valandas po gimimo su sunkia neurologine simptomatika. Pacientei buvo stebima „fechtuotojo poza“, vangumas, tačiau vienas dažniausių simptomų – traukuliai – ligos istorijoje nebuvo paminėti. Atlikus neurosonoskopijos (NSS) ir kompiuterinės tomografijos (KT) tyrimus ir jais patvirtinus diagnozę, buvo pasirinkta atlikti dekompresinę kraniotomiją (intraveninės trombolizės buvo atsisakyta dėl hemoraginio insulto rizikos).Apibendrinimas. Ankstyva PI diagnostika yra sudėtinga dėl dažniausiai nespecifinių klinikinių požymių, todėl yra ypač svarbus neurologinis ištyrimas ir instrumentiniai tyrimai. Ūmi ligos eiga reikalauja imtis skubių priemonių, kad ateityje būtų išvengta vaiko protinės ir motorinės raidos defektų.
Keywords: naujagimis; perinatalinis insultas; smegenų išemija; kraniotomija