Trombozė ir trombocitopenija po pirmos ChAdOx1 nCoV-19 vakcinos dozės: klinikinis atvejis - Kolodynskaja , K.; Stankevičiūtė , S.; Krikščionaitienė , A.; Balčiūnienė , N. (Neurologijos seminarai, 2021)
Vakcinacija yra pripažinta efektyvia priemone, kovojant su COVID-19 pandemija. Naujausiais duomenimis, Lietuvoje bent viena vakcinos nuo sunkaus ūminio respiracinio sindromo koronaviruso 2 (SARS-CoV-2) doze yra paskiepyta daugiau nei 1,72 milijono, o pasaulyje – daugiau nei 3,3 milijardo žmonių. Šiame straipsnyje pristatome vieną pirmųjų ir sunkiausių vakcinos sukeltos imuninės trombozinės trombocitopenijos su intracerebrine kraujosruva atvejų Lietuvoje, kuris pacientei pasireiškė praėjus 12 dienų po pirmos ChAdOx 1 nCoV-19 vakcinos dozės. Pirmieji simptomai buvo nespecifiniai: stiprus galvos ir dešinės akies skausmas, pykinimas, vėmimas, subfebrilus karščiavimas. Atsiradus sąmonės sutrikimui, pacientei buvo atlikta galvos kompiuterinė tomografija, kurioje nustatyta intracerebrinė kraujosruva. Laboratoriniuose kraujo tyrimuose stebėta didelė trombocitopenija, didelė D-dimerų ir maža fibrinogeno koncentracijos. Remiantis pacientės klinikiniais, laboratoriniais ir radiologiniais tyrimais bei nustatytais antikūnais prieš trombocitų 4 faktorių (platelet factor 4 (PF4)), jai buvo diagnozuota vakcinos sukelta imuninė trombozinė trombocitopenija (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia, VITT). Po atliktos neurochirurginės operacijos ir gydymo didelėmis intraveninio imunoglobulino, metilprednizolono ir tiesiogiai veikiančių antikoaguliantų dozėmis pacientės klinikinė būklė pagerėjo, o laboratoriniai kraujo rodikliai normalizavosi.
Keywords: COVID-19; vakcinacija; trombocitopenija; trombozė; intracerebrinė kraujosruva; vakcinos sukelta imuninė trombozinė trombocitopenija; antikūnai prieš trombocitų 4 faktorių