Galvos skausmo poveikis moterims, sergančioms policistinių kiaušidžių sindromu - Zabulienë, Lina; Hendrixson, V.; Urbonas, M.; Ilias, I.; Jatužis, D. (Neurologijos seminarai, 2021)
Įvadas. Policistinių kiaušidžių sindromas (PKS) yra viena dažniausių vaisingo amžiaus moterų endokrininių, metabolinių ir androgenų perteklių sukeliančių ligų. Pasaulyje 46 % suaugusiųjų vargina galvos skausmas. PKS ir migrenos patogenezė glaudžiai susijusi su atsparumu insulinui. Tyrimų, nagrinėjančių moterų, sergančių PKS, galvos skausmų sąsajas, nėra daug. Šio tyrimo tikslas buvo įvertinti pacienčių, sergančių PKS, galvos skausmo dažnį, jo sąsajas su medžiagų apykaitos rodikliais ir poveikį kasdienei veiklai.Tyrimo metodai. 114 moterų, sergančių PKS (pagal Roterdamo kriterijus), ir 80 sveikų moterų, kurios neturėjo klinikinių ar biocheminių hiperandrogenizmo požymių, policistinių kiaušidžių ir kurių mėnesinės buvo reguliarios, buvo įtrauktos į tyrimą. Tiriamosioms buvo išmatuotas ūgis, svoris, kraujospūdis, apskaičiuotas kūno masės indeksas (KMI), atliktas bendras kraujo tyrimas, gliukozės, insulino koncentracijos nevalgius tyrimas, lipidograma, išsamūs hormonų tyrimai. Dalyvės užpildė klausimyną apie galvos skausmą.Rezultatai. 60,8 % tirtų moterų skundėsi galvos skausmu. Moterys, sergančios PKS, galvos skausmą patyrė dažniau nei kontrolinės grupės pacientės (atitinkamai 68,4 ir 50,0 %, p = 0,010). Sirgimas PKS galvos skausmo šansų santykį padidino 2,17 karto (95 % PI: 1,20-3,91, p = 0,010), o sergančioms PKS moterims antsvoris ar nutukimas galvos skausmo šansų santykį padidino 2,5 karto (95 % PI: 1,11-5,61, p = 0,026). 24,6 % moterų, serganči0 PKS, ir 11,2 % sveikų moterų teigė, kad galvos skausmas riboja jų kasdienę veiklą (p = 0,020). 31,6 % PKS sergančių moterų ir 18,8 % sveikų moterų nurodė, kad galvos skausmas neigiamai veikia jų profesinį gyvenimą (p = 0,046).Išvados. Policistinių kiaušidžių sindromu sergančias moteris, ypač turinčias antsvorį ar nutukusias, dažnai vargina galvos skausmas, kuris neigiamai veikia jų profesinį gyvenimą ir kasdienę veiklą.
Keywords: policistinių kiaušidžių sindromas; galvos skausmas