Monokloniniai antikūnai prieš su kalcitonino genu susijusį peptidą: ar tik migrenos gydymui? - Varžaitytė, Greta; Staškutė, Ugnė; Masiulienė, Ieva; Žemgulytė, Gintarė (Neurologijos seminarai, 2024)
Šioje apžvalgoje aptariami klinikiniai tyrimai ir atvejai, kuriais tirtas monokloninių antikūnų prieš su kalcitonino genu susijusį peptidą (angl. calcitonin gene-related peptide, CGRP) efektyvumas gydant ne migreninius galvos skausmus. Remiantis naujausiais straipsniais, apžvelgta galvos skausmų patofiziologija ir CGRP reikšmė patogenezėje. Atrinktuose klinikiniuose tyrimuose ir atvejų analizėse nagrinėtas galkanezumabo, fremanezumabo ir erenumabo efektyvumas gydant klasterinį galvos skausmą, trišakio nervo neuralgiją bei potrauminį galvos skausmą. Pastaruoju metu daugėja duomenų, kad CGRP dalyvauja įvairių pirminių ir antrinių galvos skausmo ligų patogenezėje. Monokloninių antikūnų prieš CGRP efektyvumas gydant klasterinį galvos skausmą ir trišakio nervo neuralgiją šiuo metu yra grindžiamas klinikiniais tyrimais ir atvejų analizėmis, tačiau reikia tolesnių klinikinių atsitiktinai parinktų imčių placebu kontroliuojamų tyrimų.