Parkinsono liga sergančių asmenų vakcinacija nuo Sars-cov-2 viruso, remiantis covpark-lt tyrimo rezultatais - Kaladytė Lokominienė, R.; Lokominaitė, G. (Neurologijos seminarai, 2024)
Įvadas. COVID-19 pacientams, sergantiems Parkinsono liga, sukelia simptomų pasunkėjimą ar grėsmingų / kritinių komplikacijų išsivystymą. Šios infekcijos ilgalaikiai padariniai dar tiriami. Duomenys apie vakcinaciją nuo SARS-Cov-2, sergant Parkinsono liga, yra nevienalyčiai. Lietuvoje tokių duomenų nėra skelbta. Tiriamieji ir tyrimo metodai. Retrospektyvinis tyrimas COVPARK-LT atliktas Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Neurologijos centre 2022 m. Metodas: nuasmenintų duomenų analizė, šaltinis – ambulatorinės neurologo konsultacijos dėl Parkinsono ligos aprašas E025. Tikslas: ištirti vakcinuotumą nuo COVID-19 ir susijusius veiksnius pacientams, sergantiems Parkinsono liga. Rezultatai. Į tyrimą įtraukti 173 pacientai (tarp jų 68 vyrai, 39,3 %); vidutinis kohortos dalyvių amžius – 67,99 ± 1,34 m., Parkinsono ligos trukmė – 7,73 ± 0,54 m. Pacientų vakcinuotumas nuo SARS-Cov-2 bent viena doze buvo 85,6 %, o bendros Lietuvos populiacijos – 69,8 %. Pilnai vakcinuoti nuo SARS-Cov-2 buvo 81,5 % COVPARK-LT pacientų ir 33,4 % Lietuvos gyventojų. Laboratoriniais tyrimais patvirtinta, kad COVID-19 sirgo 20 % (N = 5) neskiepytų ir 22,3 % (N = 33) skiepytų kohortos asmenų (p = 0,087). Nevakcinuotumas nuo COVID-19 buvo susijęs su vakcinuotumu nuo ne SARS-Cov-2 infekcijų (OR: 0,18, p < 0,01), vakcinuotumu nuo gripo (OR: 0,21, p < 0,01), vyriška lytimi (OR: 0,68, p < 0,05), vyrų amžiumi (OR: 0,88, p < 0,05), Parkinsono ligos trukme (OR: 1,1, p < 0,001) ir stadija pagal Hoehn ir Yahr skalę (OR: 0,51, p < 0,05). Išvados. COVPARK-LT kohortos pacientų vakcinuotumas nuo SARS-Cov-2 viršijo Lietuvos bendros populiacijos vakcinuotumą. Nevakcinuotumas buvo tiesiogiai susijęs su moteriška lytimi, jaunesniu vyrų amžiumi ir lengvesne Parkinsono ligos stadija pagal Hoehn ir Yahr skale. Vakcinuotumas buvo tiesiogiai susijęs su vakcinuotumu nuo kitų infekcijų (gripo, erkinio encefalito, pneumokokinės infekcijos). Vakcinuoti ir nevakcinuoti COVPARK-LT kohortos asmenys COVID-19 sirgo vienodai dažnai.