Hipofizės adenoma: literatūros apžvalga - Sidaraitė , A.; Glebauskienė , B.; Liutkevičienė , R. (Neurologijos seminarai, 2018)
Hipofizės adenoma (HA) yra vienas dažniausių intrakranijinių navikų, galintis sukelti neurologinius ir (ar) endokrinologinius simptomus. Visgi, patogenezė dar nėra iki galo aiški, šeiminiai atvejai ir su jais susiję sindromai yra ištirti geriau nei sporadinės HA. Aktyviai ieškoma tiek somatinių mutacijų, tiek epigenetinių pakitimų, kurie gali turėti įtakos naviko atsiradimui. Šie atradimai padėtų įdiegti į klinikinę praktiką HA biožymenis, kurie leistų anksčiau ir tiksliau diagnozuoti specifines adenomas, ypač – atipines ir agresyvias formas. Straipsnyje apžvelgiama HA klasifikacija ir jos naujienos, šeiminių sindromų ir sporadinių atvejų etiopatogenezė, bendrieji diagnostikos ir gydymo principai.