Nuo atminties sutrikimo iki dviejų okliuzijų širdyje – daugiadisciplinis atvejo aprašymas - Wiśniewski , A.; Filipska , K.; Ekkert , A. (Neurologijos seminarai, 2021)
Praeinančioji globalinė amnezija (PGA) – staigiu atminties sutrikimu ir sumišimu pasireiškiantis sindromas, kurio tiksli etiologija nėra aiški. Tarp potencialių etiologinių veiksnių išvardijami smegenų išemija, epilepsinis aktyvumas arba veninės kraujotakos sutrikimai, nustatytos sąsajos su hipertenzija, hiperlipidemija ir koronarine širdies liga, minima streso, migrenos ir didelio fizinio krūvio įtaka. Prieširdžių virpėjimo (PV) ir atviros ovaliosios angos (AOA) įtaka PGA atveju, skirtingai nuo smegenų infarkto, aprašoma retai. Atlikus galvos smegenų neurovizualinius tyrimus, židininių pakitimų dažniausiai nenustatoma. Šiame straipsnyje aprašome klinikinį atvejį, kai 62 metų pacientei, atvykusiai dėl PGA simptomų, atlikus galvos smegenų magnetinio rezonanso tomografiją difuzijos režimu, buvo nustatytas ūminės išemijos židinys kairiojoje smilkininėje skiltyje. Išsamesnio ištyrimo metu aptikti PV ir AOA. Dėl geriamųjų antikoaguliantų netoleravimo buvo atliktas kairiojo prieširdžio ausytės uždarymas, praėjus dviem mėnesiams – AOA uždarymas. Sis atvejis parodo, kad pacientai, atvykstantys dėl staigaus atminties sutrikimo, turėtų būti tiriami išsamiau, įtraukiant multidisciplininę komandą į ištyrimo ir gydymo procesą.