Svetimybės patirtys Wolfgango Hilbigo romane „Das Provisorium“ (2000) ir Valdo Papievio romane „Vienos vasaros emigrantai“ (2003) - Katinienė, Violeta (Literatūra, 2018)
Straipsnyje tyrinėjami po XX a. pabaigos politinių įvykių (geležinės uždangos, Berlyno sienos griūties ir Vokietijos suvienijimo (Wende) bei Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo) parašyti ir vienaip ar kitaip šiuos įvykius atliepiantys du romanai – vokiečių rašytojo Wolfgango Hilbigo Das Provisorium (2000) ir lietuvių rašytojo Valdo Papievio Vienos vasaros emigrantai (2003). Vienas pagrindinių komparatyvistikos kaip interkultūrinės veiklos tyrimo objektų yra savasties ir svetimybės klausimas. Svetimybė pasirinktuose romanuose pasirodo visomis jos dimensijomis – nuo kasdienės iki radikalios jos patirties. Taigi siekiant atverti šiuos tekstus nepakanka svetimybę traktuoti tik kaip kultūrinės svetimybės kategoriją. Straipsnyje remiamasi Andreos Leskovec literatūros hermeneutikos koncepcija, kurią autorė išplečia vieno žymiausių šiuolaikinių vokiečių filosofų fenomenologo Bernhardo Waldenfelso svetimybės samprata.
Keywords: nėra