Herodoto Amestridė, Sofoklio Dejaneira ir mirtį nešantis apdaras - Deligiorgis, Konstantinos (Literatūra, 2017)
Šio straipsnio tikslas – ištirti ir palyginti Herodoto Istorijos finalinėse scenose (9. 108–113) ir Sofoklio tragedijoje Trachinietės aptinkamą dovanos motyvą bei jo funkciją. Abiejuose skirtingų žanrų kūriniuose dvi moterys – Kserkso žmona Amestridė ir Heraklio žmona Dejaneira – savo vyrams dovanoja ypatingą drabužį, tačiau šios dovanos, priešingai gavėjų lūkesčiams, atneša ne džiaugsmą, o pražūtį. Tiek Amestridė, tiek Dejaneira lemtingais gyvenimo momentais susiduria su savo įtakingų vyrų neištikimybe ir imasi veiksmų, kad išsaugotų ir sutuoktinių meilę, ir savo padėtį visuomenėje. Abiejuose pasakojimuose šis motyvas yra esminis. Nuosekliai atskleidžiamos veiksmo aplinkybės išryškina dviejų moterų – graikės ir barbarės – charakterių bei kultūrų skirtumus.
Keywords: nėra