Anos Achmatovos kelias į savo savasties pažinimą: nuo Ofelijos iki Lizzie Siddal - Михайлова, Галина (Literatūra, 2016)
Analizuojant Anos Achmatovos kelią į savęs pažinimą, jos saviraiškos paieškas, straipsnyje ypatingas dėmesys skiriamas kai kuriems poetės skaitytiems ir interpretuotiems kultūros tekstams. Tyrimas nukreipiamas P. Rikioro (Paul Ricoeur) refleksinės tradicijos linkme. Tuomet ypatingos reikšmės įgyja skaitymo laukas (Šekspyro „Hamletas“) ir pasirinktų literatūros personažų saviinterpretacija (Ofelija). Jie nusako asmenybės „egzistavimo individualų stilių“. Taip pat manoma, kad A. Achmatovos „perskaityti“ D. G. Rosečio (Dante Gabriel Rossetti) tapybos darbai ir jų netiesioginiai liudijimai apie Rosečio ir jo mokinės, mūzos ir žmonos Elizabeth Siddal dramatišką gyvenimo istoriją, transformavo jos Aš, pateikdami savo patirties interpretavimo modelį.
Keywords: Ricoeur; reading; Gumilev; Shakespeare; Rossetti; identity