РЕПУТАЦИЯ ЮРГИСА БАЛТРУШАЙТИСА В БАЛТИЙСКОЙ РУССКОЙ ПЕЧАТИ 1920–1930-Х ГОДОВ - Лавринец, Павел (Literatūra, 2013)
Jurgio Baltrušaičio reputacija 1920–1930 m. Baltijos rusų spaudojeStraipsnyje nagrinėjama Jurgio Baltrušaičio reputacija tarpukario Baltijos rusų periodinėje spaudoje (Kauno Echo, Ponedelnik, Rygos Segodnia, Dlia Vas ir kt.). Svarbiausias jos komponentas buvo Lietuvos diplomatinio atstovo Rusijoje veikla, kuri įvairiais būdais atsispindėjo rusų laikraščių žinutėse, straipsniuose, feljetonuose. Diplomatinė veikla aktualizavo Baltrušaitį kaip poetą ir vertėją, o jo kūryba atitiko kai kurių laikraščių programines nuostatas propaguoti lietuvių kultūrą. Tačiau kukli savo mastu ir rezultatais aktuali kūryba turėjo mažai įtakos poeto ir diplomato literatūrinei reputacijai. Pastarąją formavo ankstesni rusų poeto ir vertėjo, vieno iš rusų simbolizmo kūrėjų nuopelnai. Netrivialus poeto ir diplomato vaidmenų sujungimas, neįprasta situacija lietuvių ir rusų kultūrų sankryžoje, lietuvių kilmės rusų poeto paradoksalumas buvo ypač aktualus tautinių valstybių kūrimo ir naujų valstybinių, pilietinių, tautinių tapatumų formavimo laikmečiu.