ТИП РЕЗОНЁРА В РУССКОЙ КОМЕДИИ ХVIII ВЕКА - Куликова, Ирина (Literatūra, 2013)
Rezonieriaus tipas XVIII amžiaus rusų komedijojeStraipsnyje analizuojamas XVIII a. rusų rezonieriaus sceninis tipas. Tai personažas, kuris yra būdingiausias Apšvietos epochos pamokomajai komedijai. Remiantis XVIII a. paskutinio trečdalio komedijomis, straipsnyje tyrinėjami pagrindiniai rezonieriaus tipologiniai bruožai ir funkcijos, kurias sąlygojo didaktiniai Apšvietos amžiaus teatro uždaviniai. Ypatingas dėmesys skiriamas rezonierių kalbų etinio turinio analizei, kuri atliekama pasitelkiant iš esmės pagrindinio XVIII a. rusų scenos rezonieriaus ir ideologo – D. Fonvizino komedijos Nesubrendėlis personažo Starodumo – samprotavimus.