АДРОГИННОСТЬ «ГЕНИЯ ЧИСТОЙ КРАСОТЫ»: ОБ ОДНОМ КОНЦЕПТЕ У НИКОЛАЯ КОНОНОВА - Дмитровская, Мария; Скрябина, Алиса (Literatūra, 2013)
„Grynojo grožio genijaus“ androginizmas: apie vieną Nikolajaus Kononovo konceptą Straipsnyje analizuojama androgino sąvoka ir genijaus vaizdinių kultūros istorijoje evoliucija. Gvildenamas konceptas „grynojo grožio genijus“ V. Žukovskio ir A. Puškino eilėraščiuose, konstatuojamos šio koncepto ir androginizmo sąsajos. Šiuolaikinis rašytojas N. Kononovas plėtoja įvairias šio koncepto prasmes. Jis kelia klausimus: ar įmanoma genijui būti gražiam, bet netyram, ar įmanoma genijui būti negražiam ir pan. Šie klausimai dažnai formuoja siužeto sąrangą. Išskirtinė N. Kononovo meninio metodo ypatybė – požymio teigimas ir neigimas vienu metu: pradinė koncepto vienovė visada atkuriama kodo lygmenyje. Tuo pat metu Kononovas žaidžia personažų lyčių deviacijomis ir perversijomis, jas eksplikuodamas ir užslėpdamas, tuo atkurdamas jų androgininę vienovę. Kad gautume išsamų paveikslą, reikia rekonstruoti implicitinį teksto semantikos lygmenį pasitelkiant metodą, kuriuo atsižvelgiama į tikrinių vardų ir pagrindinių sąvokų semantiką, etimologiją ir paronimines sąšaukas, žaidimą polisemija ir homonimais, daugiakalbio kodo naudojimą, taip pat platų kultūrinių, istorinių bei literatūrinių asociacijų foną. Prieinama prie išvados, kad „grynojo grožio genijaus“ koncepto svarbą N. Kononovo, kaip ir jo pirmtakų kūryboje lemia ryšys su rašytojo kūrybos procesu.