Atėnietis prieš ateistus: teologinis įtikinimas Platono „Įstatymuose“ - Baliukonis, Simonas (Literatūra, 2020)
Šiame straipsnyje nagrinėjamas Platono Įstatymų 10-ojoje knygoje aptinkamas Atėniečio argumentas už dievų buvimą. Tyrimo tikslas – išsiaiškinti, ar argumentas įtikina auditoriją, kuriai yra skirtas, t. y. ateistus. Tyrimą sudaro trys dalys: 1) nagrinėjama Atėniečio įtikinimo samprata; 2) tiriama auditorija, kuriai skirtas argumentas; 3) argumentas atkuriamas ir patikrinamas loginis jo pagrįstumas, iškeltų įtikinimo kriterijų laikymasis ir tinkamumas nustatytai auditorijai. Straipsnyje teigiama, kad Atėniečio argumentas už dievų buvimą ateistus turėtų įtikinti.
Keywords: Platonas; Įstatymai; Atėnietis; ateistai; įtikinimas; dievai