Stasio Ylos kultūrinė antropologija: nužmogėjimo ir prisikėlimo paradigmos - Mikelaitis, Gediminas (Literatūra, 2018)
[straipsnis lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Straipsnyje atskleidžiamos kultūros istoriko, psichologo, pedagogo, teologo, rašytojo, Štuthofo koncentracijos stovyklos kalinio, kunigo, profesoriaus Stasio Ylos (1908–1983) darbuose aprašytos dehumanizacijos, t. y. nužmogėjimo, išsigimimo, patirtys, taip pat pastangos išlikti žmogumi, dvasinio prisikėlimo galimybė. Remiamasi šiais S. Ylos darbais: studija „Komunizmas Lietuvoje“ (paskelbta Kaune, 1937 m.), atsiminimų knyga „Žmonės ir žvėrys Dievų miške“ (išleista Putname, JAV, 1951 m., perleista Lietuvoje, 1991 m.), rankraštine knyga „Paskaitos, pamokslai, maldos Štuthofe“ (rašyta 1943–1944 m.).
Keywords: kultūrinė antropologija, dehumanizacija, totalitarinis teroras, komunizmas, eschatologinis pasikeitimas ir prisikėlimas, malda