Vladimiro Nabokovo Juokas tamsoje: apie literatūros ir muzikos simbiozę - Beliajeva, Irina (Literatūra, 2015)
Šio straipsnio tyrinėjimo objektas – Vladimiro Nabokovo romanas Juokas tamsoje (Laughter in the Dark, 1938). Straipsnyje nagrinėjamas intertekstinis literatūros ir muzikos ryšys. Tokio pobūdžio ryšys atsiskleidžia tarp trijų Karmen istorijų – P. Mérimée, A. Bloko ir G. Bizet – ir tarp R. Wagnerio operos Siegfriedas, A. Belyj romano Peterburgas bei G. Flauberto romano Ponia Bovary. Intertekstinis aiškinimas padeda išspręsti vieną romano pasiūlytų mįslių: paaiškina Irmos mirties epizodo prasmę ir jo svarbą. Literatūros ir muzikos sąsaja Nabokovo knygoje pasiūlo naujų perskaitymo galimybių ir leidžia kitokiu aspektu pažvelgti į teksto struktūrą.