A. Suslova ir F. Dostojevskis: „svetimi“ ir „savi“ - Бержайте, Дагне (Literatūra, 2015)
Rusų literatūrologai (Dolininas, Biomas, Grosmanas, Slonimas) jau ne kartą savo knygose ir straipsniuose nagrinėjo rusų rašytojo F. Dostojevskio ir jo mylimosios A. Suslovos tarpusavio santykius (1861 – 1867). Jų darbuose, perteikiančiuose visą dramatišką jų meilės istoriją, iš esmės dominavo biografinis ir faktinis aspektai. Pateikiamo straipsnio autorė siūlo pasidomėti ne tik Suslovos dienoraščiu, užfiksavusiu itin daug svarbių rašytojo gyvenimo momentų, bet ir jos grožine kūryba, ypatingai apysakos “Svetima ir savas” tekstu, galėjusiu daryti tam tikrą įtaką Dostojevskio romanams ir apysakoms. Suslovos sukurti tekstai, jų emocinės nuotaikos, siužetinės peripetijos, jau nekalbant apie komplikuotus moters personažus, įvairiuose variantuose “pasikartoja” Dostojevskio kūryboje. Straipsnyje aptariamas šių dviejų talentingų žmonių kūrybinis dialogas remiantis išorinio intertekstualumo teorijomis, taip pat M. Bachtino teiginiais apie “svetimų” ir “savų” žodžių sąsajas.