K. Borutos kelias į prozą - Striogaitė, Dalia (Literatūra, 1973)
Boruta - prozininkas mažiau tyrinėtas ir pažįstamas, negu K. Boruta - poetas. Sudėtingas evoliucijos kelias, suformavęs rašytoją, kaip vieną originaliausių poetinėsromantinės, folklorinės prozos kūrėjų, vertas atidžios studijos. Straipsnio autorė bandė pasekti kūrybos ištakas, idėjines pozicijas, savitą menininko braižą ir minties raidą jaunystės laikotarpiu. Ieškota beletristo formavimosi požymių, galvojant apie didelį kūrėjo gyvenimiškos patirties, vidinės brandos vaidmenį prozai. Gyvenimiškasis kelias labiausiai leidžia pajusti patį rašytoją - ryškią romantinės prigimties asmenybę. K. Borutos estetinės mokyklos klausimas - atskira problema, šiame straipsnyje neliečiama. Žinoma, tik sąlygiškai izoliuotasi nuo poetinės veiklos - vienas aspektas negali pakeisti viso turtingos, įvairiapusės kūrybos nagrinėjimo, o tik turėtų jam pasitarnauti.