Nauji mįslių užrašymai ir folklorinės rusų gyvenviečių LTSR teritorijoje tradicijos - Mitropolskaya, N. M. (Literatūra, 1974)
Rusų senbuviai, dėl visokių priežasčių, apsigyvenę įvairiuose Lietuvos TSR rajonuose, turi trijų šimtmečių senumo istoriją. Gyvendami salelėmis tarp vietinių, jie tęsia rusų folkloro tradicijas nacionaline žodine poezija. 1960–1971 m. folklorinių ekspedicijų medžiagos, esančios Vilniaus Valstybinio V. Kapsuko universiteto Rusų literatūros katedros archyve, tyrinėjimas leidžia išaiškinti vietinio daugiažanrio repertuaro charakterį ir paplitimo ypatumus. Specialiai tyrinėjant 820 čia užrašytų žodinių mįslių, buvo nustatytas jų daugiavariantiškumas ir daugiatipiškumas, atrasti saviti ir originalūs tekstai su begaliniu subtilumu žodžiui, sąskambiui, ritmui. Nuostabūs mįslių pavyzdžiai, pirmą kartą užrašyti toje vietovėje, išsaugo ir išlaiko žmonėms poetišką gamtos ir kasdieninio gyvenimo grožį ir didžiules liaudies žodžio galimybes. Jos privalo užimti prideramą vietą bendrarusiškų mįslių rinkinyje.