Rusija be atramos (M. A. Osorgino istoriniai apsakymai) - Федута, Александр (Literatūra, 2010)
Straipsnyje analizuojamas rašytojo emigranto Michailo Osorgino “Senovių apsakymų” ciklas. Šiuose stilizuotuose apsakymuose išreikšta savita “osorginiška” Rusijos istorijos koncepcija, taip pat jo supratimas apie “rusiškos sielos” esmę. Pagrindinis “Senovinių apsakymų” žanras – istorinis anekdotas. Net ten, kur minimi arba kaip veikėjai aprašomi istoriniai asmenys, rašytojas pateikia juos anekdotiniame kontekste, susijusiame su jų asmeniniu gyvenimu, o ne su istoriniu statusu. Tad Rusijos istoriją Osorginas vaizduoja kaip istorinių (anekdotinių) atsitiktinumų seką. Mažąjį Osorgino apsakymų ciklą apie Petro Didžiojo epochą galima sieti su rašytojo amžininkų Aleksejaus Tolstojaus ir Jurijaus Tynianovo tekstais apie Petrą. Tačiau skirtingai negu pastarieji Osorginas deheroizuoja ir demitologizuoja Rusijos praeitį, kartu svarstydamas ne tiek apie asmenybės vaidmenį Rusijos istorijoje, kiek apie tai, kas iš esmės yra pati Rusija, kurios iš esmės nepažįsta niekas.